środa, 8 czerwca 2011

empanadas





to nasza kultowa rodzinna potrawa, pyszna, prosta i tania - rodem z kuchi argentyńskiej - do tego aromatyczny barszczyk w kubkach do popicia mniam!

składniki ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 300g smalcu
  • trochę soli i ciepłej wody
składniki farsz:
  • puszka kukurydzy
  • tyleż cebuli pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz
wykonanie:

  1. zrobić farsz - surową cebulę pokroić w kosteczkę, zmieszać z kukurydzą , przyprawić - nie żałować pieprzu!
  2. zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, lepić pierogi
  3. piec na blasze w średnio nagrzanym piekarniku aż pierożki uzyskają złoty kolor
opcje:

z nadzieniami można eksperymentować lub też korzystać z klasycznych (nadzienia do empanadas - wygoglować) - u nas sprawdza się np. mięsko wieprzowo-wołowe podsmażone na patelni z cebulką i przyprawą do gyrosa. Są nadzienia z serami, z rybami...Ale nie rezygnujcie z tego podanego przeze mnie!
Empenadas można też smażyć na głębokim oleju np. we frytkownicy jak ktoś lubi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz