wtorek, 28 czerwca 2011

Gulasz adama




Kiedyś zrobiliśmy taki rodzinny projekt "tydzień kuchni żydowskiej" - ten gulasz był pierwszym kulinarnym odkryciem:

składniki:
  • 3/4 kg cieleciny lub wołowiny pokrajanej w kostkę,
  • 2 cebule (w kostkę) ,
  • 2 łyżki posiekanego czosnku,
  • po pół łyżeczki rozmarynu, tymianku i pieprzu,
  • sól,
  • szklanka wody,
  • szklanka bulionu wołowego,
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś,
  • szklanka wywaru z fasoli,
  • olej 3 łyżki
wykonanie:
  • mięso podsmażyć na oleju, przełożyć łyżką cedzakową do żaroodpornego naczynia
  • na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoto cebulę i czosnek, dodać do mięsa
  • przyprawić ziołami, solą i pieprzem, dodać wodę, wstawić do piekarnika (180st)na godzinę
  • wlać rosół i wywar z fasoli, dodać fasolę, piec jeszcze ok pół godziny aż mieso będzie miękkie
Podawać z białym pieczywem. Mojej rodzince bardzo smakuje poza tym jest to potrawa jednogarnkowa - dodatkowa zaleta i domena męskiej kuchni :) .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz