sobota, 18 czerwca 2011

duszona karkówka

składniki:
  • karkówka pokrojona na kotlety
  • cebula (na 4 kotlety 2 cebule)
  • czosnek (tyle ząbków ile cebuli)
  • masło
  • mąka
  • przyprawa gyros
  • 2 - 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
wykonanie
  • mięso rozbijamy tłuczkiem , posypujemy przyprawą do gyrosa odstawiamy na godzinę do lodówki (ja przyprawiam przed rozbiciem tłuczkiem - wówczas przyprawa wnika głęboko)
  • obtaczamy kotlety w mące i podsmażamy na patelni na maśle - do zrumienienia z obu stron
  • przekładamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele, dusimy pod przykryciem (15min)
  • w międzyczasie na patelni na której smazylismy mięso rozpuszczamy masło , wrzucamy cebulę (talarki) i posiekany czosnek - tak żeby się zeszkliła - następnie podsypujemy łyżką mąki, smażymy chwilę, dodajemy szlankę wody i zagotowujemy mieszając
  • całość przelewamy do karkówki - dusimy jeszcze 15 min, wcześniej doprawiając solą wg uznania
podawać z ziemniakami, kaszą albo pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz