piątek, 8 grudnia 2023

kapusta po uzbecku

Coś zupełnie nowego: kapusta zapiekana w cieście , do tego żółty ser i pomidory. Pycha! Jako dodatek do pieczonych mięs albo danie samo w sobie. Prawie nie czuć smaku kapusty. 
 składniki: 
- kapusta ok 400 gr ( pół główki)
- trzy jajka
- 200gr śmietany
- szklanka mąki
- sól pieprz
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pomidor
- ser żółty około 150 g
Wykonanie:
Kapustę kroimy w piórka solimy łyżeczką soli i mieszamy. 
Z jajek śmietany mąki i proszku do pieczenia robimy coś na kształt ciasta naleśnikowego, dokładnie mieszamy.
Wykładamy kapustę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem, zalewamy równomiernie ciastem, czekamy chwilę aż wsiąknie i wkładamy do piekarnika 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Po tym czasie na kapustę wykładamy pokrojony w plastry pomidor którego solimy i pieprzymy, posypujemy wszystko startym serem i pieczemy jeszcze 15 minut w piekarniku. 
Kroimy na kwadraty i podajemy.

Wariacje: kapustę wymieszać ze startymi pieczarkami, ciasto podkręcić gałką muszkatołową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz