piątek, 14 kwietnia 2017

tort krakowski -wielkanocny

trzeba było spróbowac - tradycyjny tort, na Wielkanoc. Przepis ze  strony mojewypieki.com. Będzie druga próba, bo coś zabałaganiłem z masą białkową, była niezbyt sztywna i się wchłonęła. Niemniej w smaku był wyśmienity a ci, którzy konsumowali myśleli, że tak ma być... ;)






skladniki ciasto:
  • 250 g masła, schłodzonego
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g mielonych migdałów
  • 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • cukier wanlinowy

wykonanie ciato:
  • jajka zagotować, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez sitko.
  • składniki na ciasto kruche szybko zagnieść  i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. 
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachą. Kazdy krążek (5) piec w temperaturze 180ºC  przez około 15 minut lub do lekko złotego koloru. Wyjąć, wystudzić.
składniki krem:
  • 4 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g przetartej przez sitko marmolady morelowej
wykonanie krem:
  • 4 białka i cukier puder umieścić w miseczce. Umieścić ją na garnuszku z parującą wodą , ubić do powstania sztywnej, gęstej piany. Dodać marmoladę i dalej ucierać aż do uzyskania pulchnego, sztywnego kremu - posmarować i przełożyć  wszystkie warstwy oprócz wierzchu
lukier na wierzch:

  • 200 g cukru pudru
  • 120 g przetartej przez sitko marmolady morelowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
lukier wykonanie:
  • Składniki połączyć, rozetrzeć na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać soku z cytryny/pomarańczy. Jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru i ponownie rozetrzeć. Wylać na wierzch

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz