czwartek, 16 lutego 2017

polędwiczki w sosie własnym

składniki:

  • polędwiczki wieprzowe lub indycze
  • 2 cebule
  • masło 100 gr
  • bulion szklanka 
  • śmietana 50-100 gr
  • opcjonalnie mąka do zagęszczenia - łyżka
  • sól pieprz papryka
wykonanie:
  • polędwiczki rozbijamy, traktujemy solą i pieprzem
  • w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka
  • gcy cebula zczyna się złocić wkładamy polędwiczki i obsmażamy na złoto z obu stron
  • zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości
  • do śmietany dodajemy odrobinę sosu  (ewentualnie mąkę) mieszamy, wlewamy do garnka intensywnie mieszajac
  • po zagotowaniu jeszcze trzymay na ogniu ok 3 minut mieszając, ewentualnie doprawiamy
  • podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem 
(na zdjęciu podałem poledwiczki indycze z mieszanką kasz bulgur,pęczak i zielonej soczewicy)

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, chociaż ja nie dodałbym papryki, bo za nią nie przepadam.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń