sobota, 15 kwietnia 2017

sernik z rosą

klasyka - u mnie po raz pierwszy. Było pytanie -czy wyjdzie ta rosa? - wyszła!




składniki spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 130 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

składniki masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

składniki pianka:

  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru 
wykonanie:
  • składniki na spód szybko zagnieść, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x35cm) podpiec nz złoty kolor w 180 stopniach ok 15 minut
  • w tym czasie wyrobić masę serową miksując w kolejności: ser, jaja, cukier, budynie, mleko
  • wylać masę na spód i piec kolejne 45 minut
  • pod koniec pieczenia ubić białka na końcu ubijania dosypując cukier
  • wyłożyć białka na sernik, dopiec jeszcze 15 minut w zmniejszonej do 150 stopni temperaturze.
  • po tym czasie wyciągnąc sernik z pieca i odstawić do wystudzenie - powinny pojawić się kropelki skarmelizowanego cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz