niedziela, 18 października 2015

ciasto bananowe z orzechami i kremem toffi


pyszne i kaloryczne jak cholera! na podstawie przepisu ze strony zwegowani.pl

składniki ciasto:

  • 3-4 banany pokrojone drobno
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 0,75 szklanki śmietany 18 %,
  • szklanka białego cukru,
  • 0,25 szklanki brązowego cukru,
  • 120 g masła,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich.
wykonanie:

  • Masło i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy na puszystą masę. Wbijamy kolejno po 1 jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę i pokrojone banany. Mieszamy.
  • Masę przekładamy formy (na papier do pieczenia) . Pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C.
składniki krem toffi:
  • 1,5 szklanki brązowego cukru,
  • szklanka śmietany  30 %
  • 200 g masła.
wykonanie:
  • Pokrojone w kostkę masło, śmietanę i brązowy cukier wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień. Gotujemy, stale mieszając, do momentu aż syrop zgęstnieje.
  • Gotową polewę nakładamy na ciasto. Na wierzchu ciasta umieszczamy migdały.

1 komentarz:

  1. Upiekłam, było pyszne, a przepis na krem zapisany, ponieważ dzieciom smakował.

    OdpowiedzUsuń