sobota, 6 grudnia 2014

zapiekanka: dynia, makaron, mielone, beszamel




ta zapiekanka to pewien zarys pomysłu, który daje wiele możliwości -można zrobić ją wedle ulubionych smaków i proporcji, tudziez dodawać ulubione komponenty (np.pomidory?cebulę?):

składniki:

  • dynia pokrojona w kostkę
  • mięso mielone
  • makaron
  • beszamel
  • masło
  • żółty ser
wykonanie:
  • makaron gotujemy
  • dynię kroimy w kostkę, podsmażamy ok 5 min na maśle
  • mielone przyprawiamy( najprościej: sól, pieprz, czosnek) , podsmażamy na patelni (można z cebulą , można bez)
  • wszystko wkładamy (warstwami lub wymieszane) do wysmarowanego tłuszczem naczynia, zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem
  • zapiekamy w 180 stopniach ok 15-20min, do zrumienienia wierzchu

2 komentarze:

  1. Jeśli tak - jeśli można - wedle ulubionych smaków i proporcji wybieram makaron z przewagą sera & beszamelu.
    I zrumienione na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak ! dużo beszamelu i dużo sera - na wierzchu może być ser żółty, a w środku jakiś biały? :)

    OdpowiedzUsuń