wtorek, 23 grudnia 2014

Słonecznikowiec


ojojoj! zrobiłem raz i już mi każą robić na Święta. Mocny kandydat do kategorii "kultowe":

BLATY:
składniki:


  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao 


składniki umieścić w garnuszku. Zagotować do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.


  • 5 jajek,
  • pół szklanki drobnego cukru 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


ubić białka na sztywno, dodać stopniowo cukier, żółtka
wlać wystudzoną wcześniej masę, wymieszać delikatnie
dodać suche skadniki i delikatnie wymieszać
upiec na papierze do pieczenia w formie 25x35 cm, 40-45 minut w 180 stopniach


KREMY:

SŁONECZNIKOWY:
najpierw trzeba zrobić słodki, podsmażony na złoto słonecznik:
  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka


składniki wymieszać i zagotować
zagotowaną mieszankę wylac na blachę teflonową lub silikonową,
piec ok 20 min w piekarniku 180 stopni (do złotego koloru)
 (opcja, którą wolę: wrzucić wszystko na patelnię i upiec na złoto - często mieszając - wychodzi od razu sypki i złoty)
pokruszyć na drobno - ręcznie lub w malakserze

i dalej:
  • 200 g masła
  • 1,5 puszki masy kajmakowej z puszki ( 400 g/puszka)
  • pokruszony słonecznik, 


 utrzeć masło z masą kajamakową na gładką masę. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.

do nasączenia biszkopta: 1/4 szkl likieru kawowego, 1/4 szkl wody

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej, posiekanej
  • 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

podgrzać kremówkę (nie gotować) dodać czekoladę, rozpuścić i gotowe

KREM KAJMAKOWO-ŚMIETANKOWy NA WIERZCH


  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 100 g masy kajmakowej z puszki
schłodzoną śmietanę ubić na gęsto, dodać schłodzoną masę i dalej ubić na kremowo

Biszkopt przekroić na pół:
kolejność układania:
  1. pierwszy biszkopt, nasączyć
  2. na to masę słonecznikową
  3. na to drugi biszkopt , nasączyć
  4. na to polewa czekoladowa
  5. ozdabiać kremem kajmakowym
lekko zmodyfikowany przepis z mojewypieki.com




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz