poniedziałek, 8 grudnia 2014

milky way


ciasto , o którym nam się ostatnio przypomniało. Całą robotę robi tutaj mleko w proszku - pycha!

składniki biszkopt :

  •  6 jaj 
  • szklanka cukru 
  • szklanka mąki pszennej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 - 3 łyżki kakao 
składniki masa:

  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 25 dag masa lub margaryny 
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 2 szklanki mleka w proszku 
polewa czekoladowa
  • czekolada, łyżka masła, dwie - trzy łyżki mleka lub biała czekolada i łyżka masła  - roztopić mieszając na małym ogniu i gotowe
wykonanie:
  • Najpierw robimy biszkopt: białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy ( 25 na 36cm) Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części. 
  • masa: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. 
  • przekroić biszkopt, nawilżyć delikatnie wodą, przełożyć kremem, polać polewą, schłodzić w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz