wtorek, 16 września 2014

bułeczki drożdżowe z pieczarkami




Pojechałem z psem na łąkę, nazbierałem cały plecak pieczarek.Trzeba było coś wykombinować:

Składniki:

  • mąka 1 kg
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • olej 4 łyżki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 grdrożdży
  • cukier 1 łyżka
nadzienie: 1 kg pieczarek ; 3-4 cebule, sól, pieprz, natka pietruszki

do posmarowania: jajko rozbełtane z łyżką mleka 

wykonanie:
  • przygotować rozczyn: w letnim mleku z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże, czekamy kilka minut
  • rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki (woda musi być letnia), wyrabiamy ciasto
  • formujemy kulę, pozwalamy ciastu rosnąć godzinę
  • z połowy ciasta formujemy walec , dzielimy na 10-12 części
  • każdą część rozałkować w kształcie okręgu, nakładamy dwie łyżki farszu, lepimy jak pierogi
  • kładziemy na natłuszczonej blasze łączeniem w dół
  • smarujemy jajkem (ja używam pędzelka) i wstawiamy do gorącego piekarnika
  • piec w 190 stopniach ok 25 minut
nadzienie:
  • cebulę kroimy w kostkę , szklimy na oleju
  • pieczarki ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli, podsmażyć, 
  • przyprawić solą ,pieprzem, dodać pokrojoną natkę pietruszki, ostudzić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz