czwartek, 25 września 2014

pleśniak


 Wyszedł fajny, musiałem robić dzień po dniu ;) Ciasto wielowarstwowe, niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 250g margaryny
  • 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 jajka + 2 białka
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 ½ kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki
  • słoik powideł śliwkowych lub dżem z czarnej porzeczki


Wykonanie:

  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części.. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
  • Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć sok . Dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.


  • Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
  • Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka.
  • Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Masę białkową wyłożyć na ciemne ciasto.
  • Na białka zetrzeć jasne ciasto 
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
przepis za domowe-wypieki.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz