wtorek, 19 sierpnia 2014

sernik z budyniem (albo i bez)




Pyszny, mokrutki, puszysty, szybko się robi - jedyny minus jest ten, że najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce

składniki:

  • kilogram sera (zmielonego)
  • kostka masła lub margaryny
  • jaja  najmniej sześć ale i dziesięć będzie dobrze, i dwanaście
  • cukier -jedna szklanka 
  • dwa budynie waniliowe 40g  (można zrobić w opcji bez budyniu - też wyjdzie)
  • proszek do pieczenia -łyżka (w wersji bez budyniu nietrzeba)
  • cukier waniliowy
  • dodatki i aromaty- jak kto lubi: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, cytrynowa, aromat pasuje: pomarańczowy, rumowy, cytrynowy
wykonanie:
  • żółtka oddzielamy od białek
  • ubijamy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym - na biało
  • dodajemy stopniowo masło
  • potem stopniowo ser -aż konsystencja będzie jednolita
  • dodajemy budyń i proszek do pieczenia
  • ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masą dodając dodatki i aromaty
  • wylewamy na posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę
  • pieczemy ponad godzinę w temperaturze 180 stopni (po pół godzinie można zmniejszyć o 10-20 stopni)  (wersja bez budyniu 45 minut)
  • potem wyłączamy ogień i zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku na co najmniej godzinę
  • wkładamy do lodówki na noc -i na rano jest gotowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz