poniedziałek, 18 sierpnia 2014

jabłecznik na półkruchym cieście


przepis znalazłem na stronie pani Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy i smakowity.

składniki:

  • 500 g - mąki
  • 200 g - margaryny
  • 2 - jajka
  • 1 - żółtko
  • 150 g - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki - kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka - proszku do pieczenia
wykonanie:

  • przesianą mąkę połączyć z wszystkimi artykułami sypkimi, posiekać z margaryną
  • wbić jajka i żółtko, dodać śmietanę, wyrobić ciasto
  • jabłka utrzeć na grubej tarce, odcisnąć nadmiar sok, posypać cukrem i cynamonem
  • 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić formę posmarowaną wcześniej masłem i posypaną tartą bułką
  • rozłożyć równomiernie jabłka
  • rozwałkować pozostałeciasto, przykryć jabłka i skleić boki
  • ponakłuwać ciasto widelcem
  • piec w 180 stopniach , ok 40-45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz