czwartek, 6 czerwca 2013

kotlety a la ruskie



Przepis opublikowała na fb moja kuzynka - po wypróbowaniu okazały się rewelacyjne i już wyobrażam sobie różne wariacje tej potrawy. Robi się szybko i równie szybko wszyscy te smakowite kotleciki pałaszują.

składniki:


  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 600 g twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • 0,5 pęczka zielonej cebulki (niekoniecznie)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnie jajko
  • sól,pieprz
wykonanie:

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,ostudzić i wraz z serem przecisnąć przez praskę.
  • Cebulkę pokroić w kosteczkę i poddusić na oleju.
  • Wszystko razem zagnieść,dodając jajko i posiekaną zieloną cebulkę.(gdyby masa była zbyt rzadka,wtedy dosypać trochę bułki tartej)
  • Całość doprawić solą i pieprzem,formować niewielkie kotlety
  • Każdy kotlecik panierować w jajku i bułce tartej,smażyć na gorącym oleju.
Smak kotlecików można zmieniać,dodając posiekanego koperku lub sera rokpol

2 komentarze:

  1. Ja jednak bardziej lubię takie w formie klusek z wody, ewentualnie podsmażonych potem na masełku, ze skwareczkami :) Choć i z oleju - jak mężuś robi - dają się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, czemu by kiedyś nie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń