niedziela, 2 czerwca 2013

dżem - rabarbar & imbir


przepis znalazła żoncia moja osobista i zrobiła ten dżem pod moją nieobecność. Wyszły tego cztery słoiczki , które ozdobiła córka i są! Wyglądają bardzo sympatycznie. Z racji niespotykanego smaku będą czekały na specjalne okazje, których - znając życie - prędko poszukamy. Przepis pochodzi z bloga friendsheep.com a jego oryginał pochodzi z książki "Abundance" Alys Fowler.

składniki:

  • rabarbar 1 kg
  • cukier 1 kg (może być pół na pół - biały i brązowy)
  • 50 g tartego świeżego imbiru
  • łyżka soku z limonki
  • 200 ml soku jabłkowego
  • duża szczypta cynamonu
wykonanie:

  • umyty i pokrajany na 2 cm kawałki rabarbar zasypać cukrem , przykryć ściereczką, odstawićna noc, niech puści sok
  • przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki, gotować mieszając ok 30 minut
  • przełożyć do słoików , pasteryzować ok 20 minut

1 komentarz: