niedziela, 18 listopada 2012

węgierska zupa gulaszowa

nauczyłem się ją robić po rowerowej podróży na Węgry kilka lat temu. Zjedliśmy taką zupę na pewnym campingu i to było objawienie! Po powrocie znalazłem kilka przepisów i ten poniżej jest jakąś ich kompilacją, ale bliską oryginałowi - prosta: mięso, cebula, marchewka, papryka, ziemniaki i pomidory. Jak jej długo nie ma to wszyscy się domagają , więc jemy ją regularnie - raz w tygodniu. Dodatkowa zaleta: jednogarnkowa.

składniki:



  • 70 dag - 1  kg wołowiny (inne mięso też się nadaje - robimy też z karkówką wieprzową, z piersiami kurczaka a najczęściej z gulaszowym indyczym)
  • 10 dkg smalcu lub kilka łyżek innego tłuszczu do podsmażenia
  • 2-3 cebule, kilka marchewek , 2 strąki papryki , ewentualnie seler, pietruszka pokrojone w kostkę
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub pół słoiczka przecieru) 
  • kilka ziemniaków 
  • 2-3 łyżki wytrawnego wina lub octu (niekoniecznie)
  • 5 dag mąki 
  • 2,5 - 3 l wody 
  • sól,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka w proszku,  majeranek 2-3 łyżki


1. mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, przełożyć do garnka 
2. na tym tłuszczu zrumienić w kolejności:, marchewkę i strąki papryki (strąki wystarczy przekroić na pół - potem je miksuję blenderem pod koniec gotowania) , cebulę i mięso
3.zalać gorącą wodą, osolić i gotować aż mięso będzie prawie miękkie 
4. dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, resztę wody, przyprawić, wlać wino, koncentrat pomidorowy
5. w ostatnim etapie z papryki w proszku i łyżki tłuszczu zrobić 'zasmażkę", rozprowadzić zupą i wlać do gara - zupa nabierze koloru i specyficznego paprykowego smaku
6. tuż przed wyłączeniem dodajemy majeranek
jeśli ktoś lubi "na ostro" dodać w trakcie gotowania kawałek stączka ostrej papryki, lub ostrą paprykę w proszku

gdy ziemniaki bedą miękkie zupa gotowa...

ugotowane strąki papryki pod koniec gotowania miksuję blenderem i wlewam do zupy, co jej nadaje gęstości a mi pewności, że dzieciaki wszystko zjedzą ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz