sobota, 8 września 2012

gołąbki po naszemu



na gołąbki każdy ma swój patent... jako że nasze wychodzą smakowite, a wielu pytało "jak?" zapisuję więc. W skrócie klucz do moich gołąbków: do mielonego dodaję kiełbasę , dużo czosnku i dużo majeranku + drobno pokrojone suszone grzybki:

składniki:
  • kapusta na gołąbki (zwykłą lub włoska)
  • ryż -50-70 dkg, (opcjonalnie: kasza pęczak zamiast ryżu - lepsza moim zdaniem)
  • mielone (najlepiej wieprzowe i z łopatki) pół kilo, może być więcej
  • dobra , aromatyczna kiełbasa (najlepiej swojska) 40 dkg
  • 1-2 jajka
  • 3 cebule (2 do farszu, jedna do posupania w brytfannie)
  • kilka plasterków słoniny lub wędzonego boczku
  • czosnek wg uznania (ja daję ok 5 ząbków)
  • przyprawy - majeranek, pieprz, sól, opcjonalnie: czosnek niedźwiedzi, czubryca, maggi, kminek,suszona cebulka,  ewentualnie kostka rosołowa
wykonanie:

  • kapustę po wycięciu głąba włożyć do gara z wrzątkiem, podgotować 3 minuty, ściągać kolejne liście gdy się sparzą. Uwaga: po sciągnięciu 2-3 warstw kapustę ponownie wkładać do wrzątku, bo wewnętrzne liście będą twarde). Ściągniętym liściom odkroić gruby nerw liściowy.
  • ugotować ryż, odcedzić
  • suszone grzybki zalać gorącą wodą(szklanaka), po pół godzinie drobno pokroić, wodę później wlać do farszu
  • podsmażyć cebulę
  • z kielbasy ściągnąć skórkę , pokroić w drobną kosteczkę (niektórzy też mielą z mięsem)
  • łączymy wystudzony ryż, mięso, kiełbasę cebulę,grzybki, wyciskamy czosnek , śmiało dodajemy majeranek, pieprz , nieśmiało sól (uwaga! kiełbasa jest słona), inne przyprawy wg uznania
  • farsz zawinąć w liście
  • dno brytfanki wyłożyć wędzonką, układać ciasno gołąbki, przelać wodą (lub rosołkiem), posypać cebulą, przykryć
  • dusić ok 1,5 h, w temperaturze 180-200 stopni
  • sos robię osobno, polewając gołąbki już na talerzu
----------------------------

sos pomidorowy do gołąbków :
  • 2 szklanki bulionu (może być od biedy z kostki rosołowej)
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • solidna łyżka mąki
  • sól , pieprz, czosnek, ostra papryka wg uznania
zagotować bulion, dodać przecier, zagęścić śmietaną rozprowadzoną mąką z odrobiną wody, przyprawić.

1 komentarz:

  1. Gołąbki... ech... tym bardziej, kiedy człowiek się napatrzy na takie jak Twoje:)

    OdpowiedzUsuń