czwartek, 13 września 2012

Szarlotka



Jest to lekka wariacja na temat przepisu na szarlotkę znalezionego na blogu Witeplate.blogspot.com.
Wyszła wyśmienita i wykwintna, przepis prosty, a roboty mało... no, może tylko ozdobiona tak ... po męsku ;)

składniki:

ciasto:

  • mąka 1/2 kg
  • margaryna 250 g (lub masło)
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
jabłka:
  • 1,5 - 2 kg jabłek
  • cukier 1 szklanka lub mniej
  • cynamon- łyżeczka
  • po pół łyzeczki gałki muszkatołowej i startych gośdzików
  • dwie łyżki masła
wykonanie:

  • obrać jabłka - podsmażyć na masełku na patelni, z cukrem i z pzyprawami
  • zagnieść ciasto, połowę wylepić na spód blachy wysmarowanej masłem i posypanej mąką (takiej większej) 
  • wstawić na 10 minut do piekarnika (190 stopni)
  • na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone jabłka
  • resztę ciasta rozwałkować, pokroić na paski i położyć na jabłkach (w kratkę), posmarować białkiem
  • piec ok. 40 minut w 190 stopniach
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz