sobota, 4 lutego 2012

Kwaśnica



Zrobiłem kwaśnicę - pierwszy raz w życiu - wyszła bajecznie smakowita!  Oto mój przepis będący kompilacją kilku innych:

składniki:

  • żeberka surowe - 1 kg
  • boczek wędzony ok 40 dkg
  • kapusta kiszona + sok z kapusty ) 1 kg lub więcej
  • grzyby suszone - kilka
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 3 średnie
  • przyprawy: pieprz cały, liście laurowe 3, ziele angielskie 5-8 ziaren,  majeranek, nieco bazylii,oregano,mięty
  • mąka do zasmażki
  • ziemniaki
wykonanie:
  • żeberka zalać wrzątkiem (tak żeby woda je przykryła) gotować ok 15-20 minut, po czym wodę wylać, żeberka opłukać i pokroić na porcje
  • pokroić boczek w kostkę (co tłuste kawałki zostawić do zasmażki,mięsne wrzucić do zupy)
  • żeberka, boczek, czosnek, kapustę i sok z kapusty zalewamy zimną wodą, dodajemy  liście laurowe i ziele angielskie - gotujemy ok godziny (uwaga ! sok z kapusty powinie stanowić minimum 1/5 zupy!)
  • tłuste części boczku stapiamy na patelni,  dodajemy cebulę, żeby się zrumieniła - na końcu trochę mąki i robimy zasmażkę - wrzucamy to do zupy
  • dodajemy pozostałe przyprawy przyprawy, można dosolić do smaku
  • ziemniaki gotujemy osobno (ja kroję w kostkę i gotuję na parze)
  • na talerzu: porcja ziemniaków, żeberko,zalewamy to kwaśnicą.   Super!

6 komentarzy:

  1. Przepraszam - czy dobrze przeczytałem:
    żeberka zalać wrzątkiem (tak żeby woda je przykryła) gotować ok 15-20 minut, po czym wodę WYLAĆ !!!!!!!, żeberka opłukać i pokroić na porcje.
    Jak sie domyslasz to sie przymierzam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak właśnie zeberka mają się podgotować , choć są wersje kwaśnicy bez tego elementu - ja robiłem taką już kilka razy i wyszła super :)

    tu podobny przepis: http://www.meritum-news.com/PORADY/?p=357

    a tu alternatywny: http://www.wielkiezarcie.com/recipe29308.html

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki - jak zrobie to dam znac.
      Innych przepisów nie czytam bo mozna dostac oczopląsu. Jak piszesz że wyszło to znaczy, że ........wyszło.
      Jestem facet kapuściany i w czym jest kapusta to zeżrę. Kiedyś w Żywcu zamówiłem kwasnicę i nie dałem rady jej zjęść. Przy okazji dowiem sie dl;aczego tamta mi wyjątkowo nie smakowała.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. w Żywcu to może była "Kwaśnica na świńskim ryju"? Bo taką tam podają. Ta na żeberkach jest delikatniejsza :)

      Powodzenia!

      Usuń
  4. Kwaśnica jest pysznym daniem, jadłam wiele razy, ale rzadko kiedy jest na prawdę dobra

    OdpowiedzUsuń