czwartek, 22 grudnia 2011

Rolada z karpia


moje popisowe danie wigilijne, kiedyś za ten przepis dostałem wyróżnienie w konkursie Knorra i cały karton przypraw ;)

składniki: 
  • karp 1,5 kg, 
  • włoszczyzna 40dag, 
  • 2 czerstwe bułki, 
  • szklanka mleka,
  •  łyżka masła, 
  • 6 jaj, 
  • cebula, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • masło do smarowania, 
  • pieprz, sól
wykonanie:

1. ugotować włoszczyznę z przyprawami
2. cebulę pokroić i udusić na masełku
3. ugotować 4 jaja, obrać
4. karpia odfiletować , zemleć w maszynce razem zuduszoną cebulką i namoczoną w mleku bułką - do masy wbić 2 jaja, dodać pieprz, sól
5. położyć na stolnicy lnianą serwetę 40x50 cm, posmarować masłem, wzdłuż dłuższego brzegu położyć połowę masy, na niej 4 jaja, przykryć pozostałą masą, ukształtować wałek, zawinąć końce serwety, związać nićmi, włożyć wałek do brytfanki z wywarem, gotować 45 minut
6. wyłożyć roladę na półmisek,pokroić w plastry - podawać na ciepło lub na zimno - świetnie komponuje się z sosem chrzanowym 

smak: niespotykany, efekt: murowany ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz