czwartek, 6 października 2011

suszone pomidory


suszone pomidory to coś nowego - w sklepie trochę kosztują a w sumie zupełnie prosto można je zrobić własnym sumptem.. pierwsza próba okazała się całkiem udana

składniki:
  • pomidory 5 kg
  • sól, pieprz
  • czosnek - 2-3 ząbki na słoiczek
  • zioła: tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn - według upodobania
  • oliwa z oliwek lub olej do zalewania
wykonanie:

  • pomidory przekroić na połówki, oczyścić z pestek (chociaż podobno niektórzy nie oczyszczają) , ułożyć na pergaminie na blasze i suszyć w piekarniku ok. ośmiu godzin.
  • przełożyć do słoiczków przesypując ziołami, do każdego słoiczka włożyć 2-3 ząbki czosnku podpieczonego na patelni, zalać podgrzaną oliwą, zakręcić słoiki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz