niedziela, 9 października 2011

Sernik Królewski

ho ho ho! jakie to wyszło smakowite! od razu otagowuję jako "kultowe" - zważając na pozytywne emocje, jakie sernik wywołał.
Składniki - ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Zagnieść, podzielić na dwie cząści, włożyć do lodówki- zamrozić (musi być sztywne bo trzeba je będzie zetrzeć na tarce)
Składniki - masa serowa:
  • 1,5 kg. twarogu
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny
  • dwie szklanki cukru
  • budyń (śmietankowy lub waniliowy) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy (wg.uznania)
  • piana z ośmiu białek
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać ser - stopniowo ucierając, następnie budyćń (mąkę) , na końcu masę delikatnie wymieszać z pianą.
na spód blachy zetrzeć na tarce z gubymi oczkami jedną częśc ciasta, następnie wylać całą masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec godzinę w temp. 180 stopni.
Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz