sobota, 15 lutego 2025

pomidorówka po mojemu z lanymi kluseczkami


Składniki (na zupę ok 4-5litrów):

  • porcja mięsna ponad pół kilograma (rosołowa z drobiu albo np. żeberka wieprzowe)
  • przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • włoszczyzna ok pół kilograma (marchew, pietruszka, por, seler) - ja używam gotowej włoszczyzny mrożonej pociętej w paski - całe jedno opakowanie 
  • duża cebula
  • przecier pomidorowy cały
  • czosnek dwa ząbki
  • cukier dwie łyżki
  • śmietana 12 lub 18 - pół szklanki
na lane kluseczki:
  • pół szklanki mąki
  • dwa jajka
  • sól - pół łyżeczki i ewentualnie odrobinę gałki muszkatołowej
  • wszystko wymieszać w miseczce- konsystencja ma być lekko lejąca - jeśli są za sztywne dodać odrobine wody
wykonanie:
  • gotuję wywar mięsny dodając przyprawy -  ponad godzinę
  • gdy mięso jest miękkie wyciągam, wrzucam do wywaru włoszczyznę drobno pokrojoną i cebule pokrojoną w kostkę, kroję mięso na małe kawałki i wrzucam do zupy
  • od razu dodaję przecier pomidorowy
  • gdy warzywa zmiękną (po 20-30 min) dodaję drobno pokrojony czosnek i dwie łyżki cukru
  • po 10 minutach wlewam na gotującą się zupę lane kluski - przechylić miskę i wlewać małą łyżeczką - kluska ma mieć objetość małej łyżeczki- niech się pogotują w zupie ok 3-4 minuty
  • na koniec hartuję śmietanę wlewając do niej chochlę zupy, zahartowaną śmietanę wlewam do zupy - na chwilę do zagotowania i gotowe
podajemy z natką pietruszki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz