- porcja mięsna ponad pół kilograma (rosołowa z drobiu albo np. żeberka wieprzowe)
- przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- włoszczyzna ok pół kilograma (marchew, pietruszka, por, seler) - ja używam gotowej włoszczyzny mrożonej pociętej w paski - całe jedno opakowanie
- duża cebula
- przecier pomidorowy cały
- czosnek dwa ząbki
- cukier dwie łyżki
- śmietana 12 lub 18 - pół szklanki
na lane kluseczki:
- pół szklanki mąki
- dwa jajka
- sól - pół łyżeczki i ewentualnie odrobinę gałki muszkatołowej
- wszystko wymieszać w miseczce- konsystencja ma być lekko lejąca - jeśli są za sztywne dodać odrobine wody
wykonanie:
- gotuję wywar mięsny dodając przyprawy - ponad godzinę
- gdy mięso jest miękkie wyciągam, wrzucam do wywaru włoszczyznę drobno pokrojoną i cebule pokrojoną w kostkę, kroję mięso na małe kawałki i wrzucam do zupy
- od razu dodaję przecier pomidorowy
- gdy warzywa zmiękną (po 20-30 min) dodaję drobno pokrojony czosnek i dwie łyżki cukru
- po 10 minutach wlewam na gotującą się zupę lane kluski - przechylić miskę i wlewać małą łyżeczką - kluska ma mieć objetość małej łyżeczki- niech się pogotują w zupie ok 3-4 minuty
- na koniec hartuję śmietanę wlewając do niej chochlę zupy, zahartowaną śmietanę wlewam do zupy - na chwilę do zagotowania i gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz