- Kapusta pekińska
- ziemniaki 1 kg
- mięso mielone 200gr
- duża cebula
- kasza manna 6 łyżek
- 2 jajka
- pieprz sól papryka słodka majeranek
- do sosu: przecier pomidorowy i 2 łyżki mąki
Wykonanie:
- kapustę obgotować ściągając po jednym liściu gdy lekko zmięknie ( uwaga! Szybko miękną!)
- surowe ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach
- cebulę kroimy w kostkę i smażymy aż zmięknie
- składniki farszu mieszamy i przyprawiamy, zawijamy (1gołąbek= dwa liście)
- wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy szklanką wody - do piekarnika na godzinę w 180stopniach
- przecier mieszamy z 1/2 szklanki wody i mąką, doprawić solą i pieprzem- po godzinie zalewamy gołąbki sosem, pieczemy jeszcze 10 minut i gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz