sobota, 28 października 2023

żeberka w kapuście

 niezwykle smaczne i względnie proste do zrobienia - danie z klimatem "bigosowym"



składniki:

  • żeberka - 800gr - 1 kg jakie lubimy (ja wolę mięsne)
  • do marynaty: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, papryka w proszku, czosnek 2 ząbki, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy ewentualnie sos sojowy, sok z połowy cytryny i co tam lubimy z przypraw)
  • połówka średniej główki kapusty
  • 2-3 marchewki
  • cebula
  • kminek łyżeczka
  • dozasmażki łyżka masła i łyżka mąki
  • koperek

wykonanie:
  • żeberka marynujemy - im dłuzej tym lepiej min 30min
  • używamy patelni z pokrywką - obsmażamy na tłuszczu na lekko brązowo, równocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę
  • 2-3 szklanki wody mieszamy z pozostałością marynaty, podlewamy żeberka, przykrywamy i na mniejszym ogniu dusimy ok 1,5 godz - w razie konieczności uzupełniamy wodę
  • marchewki ścieramy na grubych oczkach,  kapustę siekamy na drobno dodajemy do żeberek, mieszamy z sosem- w razie konieczności dodajemy trochę wody - traktujemy solą pieprzem i kminkiem, ew. majerankiem,  dusimy jeszcze pół godziny pod przykryciem aż zmięknie
  • pod koniec robimy na patelni zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzamy sosem z żeberek tak żeby nie było grudek, mieszamy ze wszystkim, żeby sos zgęstniał, trzymamy na ogniu jeszcze 5 min, posypujemy koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz