środa, 1 stycznia 2014

meksykański król imprezy -sałatka


szybka, smakowita, efektowna -czego chcieć więcej? ;)

składniki

  • mięso mielone 500 gr
  • dwie średnie cebule (białe lub czerwone)
  • kapusta pekińska - połówka lub mieszanka sałaty pokrojona lub też sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • pół kilo pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • żółty ser starty - 200 gr
  • przecier pomidorowy 4 łyśki
  • majonez, jogurt - po 6 łyżek
  • keczup - wg uznania
  • paczka czipsów tortilla
  • sól, pieprz, przyprawa meksykańska ( najlepiej tako do tacos albo burritos)
wykonanie:

  • cebule w kostkę i usmażyć z miesem przyprawiając przyprawą meksykańską, pod koniec dodajemy przecier pomidorowy
  • pieczarki kroimy na drobno i smażymy tak, żeby odparowała woda (sól ,pieprz pod koniec)
  • pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę, pokroić kapustę pekińską
  • w przezroczystym naczyniu układamy kolejno warstwami:
    •  kapustę(lub sałatę)
    • pomidory
    • mięso
    • pieczarki
    • kukurydzę
    • fasolę
    • zalewamy to jogurtem wymieszanym z majonezem (z ewentualnym dodatkiem keczupu)
    • na wierzch wysypujemy tarty ser
    • z części czipsów robimy "koronę" wokół naczynia, resztę kruszymy i wysypujemy na wierzch sałatki
wyszła smakowicie również w wersji bez pieczarek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz