sobota, 12 stycznia 2013

żurek śląski




żurków jest tyle ile kucharzy, ja robię w różny sposób, ten jest chyba najlepszy:


składniki:

  • wędzone żeberka lub inne wędzone mięso - o,5 kg
  • biała kiełbasa 0,5 kg
  • zakwas do żurku 0,5 litra
  • warzywa: marchewka, pietruszka, cebula, seler
  • ziele angielskie 2-3, liść laurowy 1-2, pieprz wg uznania, sól
  • czosnek 3 ząbki
  • chrzan tarty - 1-2 łyżki
  • śmietana 3 łyżki
  • do podania: ziemniaki (najlepiej gotowane na parze albo w mundurkach, jajka na twardo (po jednym na talerz)

wykonanie:
  • wędzone mięso  i obrane warzywa (cebulka na ogniu jak do rosołu) + przyprawy zalać zimną wodą (ok 1,5 - 2 litry) i gotować (poza czosnkiem, chrzanem i majerankiem)
  • gdy warzywa zmiękną wlać zakwas, włożyć białą kiełbasę i gotować jakiś czas (10 min) , pod koniec wcisnąć czosnek i dodać chrzan i majeranek
  • po zdjęciu z ognia zaprawić śmietaną (niektórzy łychę śmietany dodają wprost na talerz przy podaniu)
  • podawać z ugotwanymi osobno ziemniakami i jajkami na twardo

4 komentarze:

  1. Czy to ten żurek był na prezentacji z Watrowiska? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie, tamten to Kneź robił i był zupełnie inny w treści i w formie: tu możesz poczytać o tamtym :
    http://www.kneziowisko.pl/zur-taki-jak-na-watrowisku/

    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, wtedy to przeoczyłam, teraz mi spojrzenie ściągnęło - może bardziej głodna byłam :D

      Usuń
  3. Chociaż minęły święta, takiego żurku, jak widzę u Ciebie, zjadłabym sobie i to w tej chwili:)

    OdpowiedzUsuń