wtorek, 6 września 2011

keczup


przepis znaleziony w sieci - a, że wyszedł delikatny i smaczny - zapisuję na wieczną rzeczy pamiątkę
składniki
3 kg pomidorów
1/4 kg cebuli
1 kg śliwek
1 kg jabłek

1/2 szkl. octu 10%
5 ziarenek goździków
5 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe

1/2 kg cukru
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
wykonanie:
  • Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka, śliwki i cebulę. Gotowaćna wolnym ogniu przez dwa dni (tak by odparować nadmiar wody i uzyskać odpowiednią gęstość)
  • Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.
  • Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać pod przykryciem. Dodać do przecieru
  • dodać pozostałe przyprawy. Zagotować.
  • Gorące wkładać do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz