poniedziałek, 20 czerwca 2022

chłodnik litewski

 dlaczego tak rzadko go robimy? :)




składniki:

  • 2pęczki botwinki z buraczkami
  • bulion warzywny 750 ml
  • po pół litra maślanki i jogurtu naturalnego
  • ogórki 200g
  • rzodkiewka (ew.kalarepa) 200 gr
  • pęczek szczypiorku, koperku ew.zielona pietruszka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru, ew. łyżka octu
wykonanie:

  • w bulione gotujemy pokrojone w kostkę buraczki przez 15 min
  • dodajemy pokrojoną botwinkę i gotujemy kolejne 15 min
  • pozostawiamy do ostygnięcia
  • dodajemy maślanke z jogurtem, starte warzywa, zielsko i przyprawy, na każdy talerz doddatkowo jedno jajko na twardo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz