wtorek, 4 lutego 2020

sosy do spaghetti

w tej notce będę umieszczał sosy do makaronów - będzie oczywiście rozbudowywana

najprostszy:  pomidory, masło , cebula
2 puszki po 400 g pomidorów całych, obranych ze skórki
1 cebula, obrana i przepołowiona
6 łyżek masła
wszystko gotować 45 min, od czasu do czasu mieszając, wyciągnąć cebulę i gotowe
uznany za najlepszy na świecie  przez Delish.com, uutorka Marcella Hazan

napoli :
600 g pomidorów z puszki,
pół czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek oliwy z oliwek,
przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, rozmaryn.
posiekać cebulę i czosnek, dodać pomidory i przyprawy, dusić pół godziny - podawać posypane parmezanem

pommmarola - toskański sos pomidorowy
- puszka pomidorów
– 1 cebula grubo posiekana
– 1 marchew grubo posiekana
– 1 łodyga selera naciowego grubo posiekana
– ząbek czosnku grubo posiekany
– łyżka natki pietruszki
– łyżka siekanej bazylii
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka cukru
Na oliwie krótko podsmażyć cebulę, marchew, seler oraz czosnek (około 5 minut).
Dodać pomidory i resztę składników. Całość dusić powoli około 45 min, zblendować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz