środa, 28 listopada 2018

zupa klopsikowa




kuchnia kujawska się kłania , na motywach przepisu ze smakuj.pl za Magdą Gessler. Pyszna!


składniki :

  • warzywa: 3 marchewki, pół selera, 2 pietruszki, duża cebula
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie 5 ziarenek, pieprz , sól, cukier
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • pół szklanki soku z kiszonych ogórków
  • łyżka mąki
składniki klopsiki:
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki śmetany kremówki
  • jajo
  • bułka tarta, 
  • pieprz sól, garść majeranku
  • mąka do obtoczenia
wykonanie:
  • warzywa zetrzeć na tarce
  • cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na dnie garnka, na to wrzucić pozostałe warzywa, podsmażyć chwilę
  • zalać wodą (ok 1,5 litra) dodać przyprawy , odrobinę posolić i gotować do miękkości
  • w międzyczasie zrobić klopsiki: zmieszać wszystkie składniki dodając tyle tartej bułki, by nie lepiły się do rąk - uformować niewielkie klopsiki , obtoczyć w mące
  • gdy warzywa będą miękkie wrzucić klopsiki do zupy, gotować ok 3 min od momentu wypłynięcia
  • po tym czasie zahartować śmietankę (zmieszać z chochlą zupy) - wlać d zupy i gotować jeszcze 5 minut
  • po tym czasie podobnie zahartować sok z ogórków, wlać do zupy
  • doprawić solą i cukrem, podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz