sobota, 16 września 2017

ciasto czekoladowe

lekko zmodyfikowany przepis z kaiążki Elizy Mórawskiej . Szybkie, nieziemsko czekoladowe, pyszne

składniki:

  • dwie czekolady gorzkie (70%)
  • jedna czekolada mleczna 
  • kostka masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • szklanka bułki tartej
  • 5 jajek
  • kakao do oprószenia formy
wykonanie:

  • czekoladę, cukier i masło roztapiamy w garnuszku ustawionym na garnku z gorącą wodą (ja rozuściłem na niewielkim ogniu w garnuszku z grubym dnem) mieszając od czasu do czasu
  • ubijamy jajka (najpierw białka potem dodajemy żółtka), łączymy z czekoladą i bułką tartą
  • wylewamy masę na wysmarowaną masłem i oprószoną kakao tortownicę (20-22cm)
  • pieczemy w temp. 180 stopni/30 min, po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia
pyszne na ciepło z gałką lodów waniliowych i na zimno, do kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz