poniedziałek, 25 maja 2015

dorsz w cebuli


przepyszny! dorsz jak dorsz, ale sos - mega!  zrobiłem i od razu zapisuję, żeby nie zapomnieć:

składniki:

  • dorsz (jeden duży lub kilka mniejszych)
  • cebula - kilka sztuk
  • czosnek 5,6 ząbków
  • pół kostki masła schłodzonego
  • sól, pieprz , rozmaryn lub szałwia
  • pół szklanki białego wina
wykonanie:
  • skórę dorsza nacinamy w paseczki, nacieramy solą i pieprzem
  • wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą
  • obkładamy cbulą pokrojoną w piórka i plasterkami czosnku
  • na wierzchu przyprawiamy ziołami i układamy plasterki masła
  • wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na ok 20 minut
  • podlewamy winem i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut
  • rybę wyjmujemy  (na talerze lub na półmisek) , 
  • pozostały sos i cebulę z czosnkiem blendujemy, polewamy nim rybę
podawać z ziemniakami lub bagietką



3 komentarze:

  1. Boże, toć to powinna tym się prokuratura zająć, tortury dorszem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam z Kneziowiska, ale zagoszczę na stałe, bo lubię gotować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat ja bym dodał, że sama ryba jest przede wszystkim smaczna i uwielbiam ją właśnie przygotowywać. Właśnie dlatego jak tylko mam okazję to robię łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ który moim zdaniem zawsze wychodzi pysznie.

    OdpowiedzUsuń