poniedziałek, 14 kwietnia 2014

ciasto marchewkowe



składniki i wykonanie:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
wymieszać wszystkie skłądniki (1 szkl cukru)

  • 3 szklanki utartej marchwi
  • 1i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
jajka ubić z drugą szklanką cukru,wszystko wymieszać i piec 50-60 minut w temp. 170 stopni.
Gdy wystygnie posmarować kremem

krem:
  • pół kostki masła
  • szklanka cukru pudru
  • 22 dkg serka mascarpone
zmiksować i posmarować zimne ciasto

1 komentarz:

  1. Rodzajów ciast marchewkowych jest tyle, ilu kucharzy :) Twoja wersja wygląda smakowicie :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń