sobota, 13 kwietnia 2013

Kaczka confit



Pan Oddajfartucha robił kaczkę confit po francusku (duszoną w smalcu) , która tak mi się spodobała, że postanowiłem przyrządzić. Oryginalny filmik znajdziemy tu. Wyszła pyszna -smakowita i soczysta, kruchutka. Będziemy robić! zwłaszcza , że roboty mało, a smak przedni

składniki:

  • jedna kaczka
  • smalec 4 kostki  (najlepiej kaczy, ale z braku laku musi być wieprzowy)
  • sól, pieprz, ziele angielskie (5-6 szt) liść laurowy 2 szt, goździki 5 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek - 4-5 ząbków
wykonanie


  • kaczkę podzielić na cześci (zobacz filmik!) osolić
  • smalec stopić, a być gorący i lekko bulgotać (do duszenia, a nie do smażenia!)
  • odrobinę smalcu wlać na patelnię i obrumienić kaczkę
  • do garnka ze stopionym smalcem wrzucić wszystkie przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulę
  • włożyć kaczkę, przykryć pokrywka i dusić 1,5 - 2 godzin na małym ogniu 
  • (uwaga - temperatura nie może być zbyt wysoka, bo kaczkę dusimy, nie smażymy)
  • po dwóch godzinach kaczka jest gotowa do podania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz