czwartek, 7 czerwca 2012

Hummus

(potrawa syryjska) za blogiem: glombiowski.com

składniki:



- szklanka cieciorki,

- ząbek lub dwa czosnku,

- sok z pół lub jednej cytryny,

- oliwa,

- sól.

wykonanie:


Ugotowaną cieciorkę zmiksuj wraz z czosnkiem. Dodaj soku z cytryny, uważaj jednak by pasta nie zrobiła się zbyt płynna. Posól, wymieszaj starannie. Wyłóż na talerz i polej obficie oliwą. Nabieraj chlebem,

2 komentarze:

  1. Zapomniales o tahini? czyli pasta sesamowa.Bez tego nie da rady.
    A wiec:
    tahini, niewiele ale musi byc
    cieciorka
    czosnek najlepiej wczesniej upieczony
    sol
    sok z cytryny
    oliwa z oliwek, albo zwykly olej slonecznikowy
    wszystko zmiksowac
    na talerz, lekko polac oliwa
    dodac pestki z dyni
    albo poproszyc papryka

    Polecam i serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Toya - dzięki - niezwłocznie wypróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń