Klasyka. Pyszny deser - a właściwie tort złożony z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Pochodzi z Australii i Nowej Zelandii. Po raz pierwszy przygotowany w latach dwudziestych XX wieku dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.
składniki:
- 6 białek
- 300 gram cukru (drobnego)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
- 500 ml śmietany kremówki
- świeże owoce sezonowe
wykonanie:
- białka z dodatkiem szczypty soli i cukru ubijamy na sztywną pianę,
- na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę delikatnie mieszając
- na blasze wykadamy papier do pieczenia rysując okrąg o średnicy ok 23 cm, na to wykładamy pianę, wyrównując boki szpatułką ku górze w kształcie bezy
- wkładamy do piekarnika o temp 180 stopni , po 5 minutach zmniejszamy do 150 i pieczemy 1,5 godz, po czym studzimy w uchylonym piekarniku
- śmietanę schłodzoną ubijamy, wykładamy na bezę,
- dekorujemy świeżymi owocami (truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, kiwi)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz