Składniki:
- wieprzowina 1,5 kg (zależy ile kto lubi tłustego- do wyboru boczek, podgardle, karkówka, schab, łopatka - my robimy zazwyczaj z boczkiem i karkówką)
- cebula 1 kg
- paczka pęczaku
- ziemniaki 1 kg
- bulion 1/2 litra
- przyprawy: majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie ewentualnie dwie łyżki przecieru pomidorowego, papryka
wykonanie:
- mięso pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawach na noc
- w garnku o grubym dnie lub w woku smażyć mięso zaczynając od najtłustszego
- dodać cebulę i smażyć aż zmięknie (ja cebulę smażę na osobnej patelni i już usmażoną dodaję do mięsa)
- podlać bulionem, dusić chwilę, dodaać precier pomdorowy
- dodać do mięsa kaszę - gdy kasza wchłonie sos, uzupełniać wodą lub bulionem
- w międzyczasie ugotować ziemniaki i pokroić w kostkę
- kiedy kasza zmięknie, dodać ziemniaki, wymieszać
potrawa wychodzi bardzo smaczna i syta - w sam raz na zimę...
Potrawa nie może być syta, syty może być człowiek jeśli potrawa była sycąca. Przepis inspirowany Magdą Gessler. Świeżonka, sens tej potrawy jest taki, że przygotowywało się ją z mięsa prosto po uboju, a to to żadna świeżonka tylko duszona wieprzowina.
OdpowiedzUsuńzajrzj do słowników, potrawa jak najbardziej może być syta, syta zupa, syte danie
Usuńhttps://sjp.pl/syty