Znowu klasyka :) Proste, szybkie, efektowne... trzeba je robić częściej!
składniki na ciasto:
- szklanka wody
- 125 gr margaryny lub masła
- szklanka mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
składniku na bitą śmietanę:
- śmietana kremówka 300gr
- 4 łyżki cukru pudru
- aromat waniliowy
wykonanie:
- margarynę zagotowujemy z wodą i szczyptą soli,
- wsypujemy mąkę i zaparzamy ciasto na ogniu intensywnie mieszając (tak b odchodziło od ścianek : 2-3 minuty)
- studzimy ciasto
- wbijamy jaja intenswnie mieszając , tak by ciasto uzyskało lekko lejącą konsystencję
- szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy w 190 stopniach ok 25-30 minut
- po wystudzeniu kroimy na pół, szprycujemy bitą śmietaną, przykrywamy
- można posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz