tradycyjne ciacho, które w końcu trzeba było zrobić....
składniki:
ciasto:
- szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny (125 dag)
- szklanka mąki pszennej
- 6 jajek
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
- rozpuszczamy margarynę w wodzie, do tego wsypujemy mąkę z proszkiem i solą i energicznie mieszając "zaparzamy" na ogniu aż ciasto będzie się oddzielało od garnka, studzimy
- wstudzone miksujemy dodając po jednym jajku - do gładkiej masy
- dzielimy ciasto na połowę - pieczemy dwa blaty (po 20 min w 200 stopniach) na blasze 23x38cm
krem:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1,5 kostki masła
wkonanie:
- połowę mleka zagotowujemy z cukrem
- w drugiej połowie rozpuszczamy mąki i żółtka i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, studzimy
- masło miksujemy na puch, potem dodajemy stopniowo wstudzony budyń
- przekładamy blaty masą, chłodzimy kilka godzin w lodówce, posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz