na motywach przepisu za kuchnialidla.pl "sernikopiernik" wydaje nam się ciekawszą nazwą niż sernik piernikowy :)
składowe ciasta podaję według kolejności wykonywania:
1. CIASTO KRUCHE NA WIERZCH
skłądniki:
- 200 gr mąki
- 2 łyżki kakao
- łyżka przyprawy do piernika
- 75 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g margaryny
- żółtko
wykonanie: wszystko szybko zagniatamy, formujemy w kulę , owijamy folią spożywczą i do zamrażarki na 50 minut (będziemy to później ścierać na tarce o grubych oczkach )
2. SPÓD PIERNIKOWY
- kostka margaryny
- półtorej tabliczki mlecznej czekolady
- 100 gr miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 40 gr cukru trzcinowego
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 125 gr mąki
- 20 gr mąki tortowej
- 10 gr proszku do pieczenia
wykonanie:
- margarynę , czekoladę i miód rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu i studzimy
- jajka z cukrem i c. wanilinowym ubijamy zna puszystą masę (zaczynam od białek, potem cukier, na końcu żółtka)
- łączymy z przestudzoną masą czekoladową i przesianymi mąkami i proszkiem
- wylewamy do formy (25x 35) na papier do pieczenia i podpiekamy w piekarniku (20 minut w temp. 160 stopni)
3. MASA SEROWA
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłem takiego w wiaderku)
- 50 gr margaryny
- 150 g cukru
- 2 op cukru wanilinowego
- 4 jaja
- 200 g śmietany kremówki
wykonanie:
- wszystko miksujemy, na koniec wlewając cieńkim strumieniem śmietankę
- masę serową wylewamy na podpieczony spód
- na to ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto kruche z zamrażarki
- pieczemy 50 minut w 180 stopniach, po czym studzimy przy otwartych drzwiczkach ok pół godz.
- można posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz