składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g suchych drozdży lub dwa razy tyle świeżych
- 1 jajko
- 300 ml lekko ciepłego mleka
- 1 łyżkia cukru
- 70 g masła, roztopionego
- 10 g soli
- do posypania mak lub sezam
wykonanie:
- jeśli mamy drożdże świeże - robiy rozczyn , jeśli nie wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto dość długo by było lśniące, miękkie i elastyczne
- formujemy kulę , przykrywamy w misce ściereczką i pozwalamy rosnąć ok 1,5 godz
- formujmy bułeczki - 80-100g, układamy w odstępach na papierze do pieczenia i pozwalamy rosnąć jeszcze pół godz
- smarujemy rozmąconym z łyżką mleka jajkiem, posypujemy makiem i pieczemy 25-30 min/200 stopni do złotego koloru
Pięknie wyglądają te bułeczki! Jeszcze sam bułek nie piekłem, ale koniecznie muszę spróbować. Jakieś rady dla nowicjuszy?
OdpowiedzUsuń