składniki:
- cztery szklanki mąki
- margaryna (lub masło) 250 gr
- pół szklanki śmietany
- jajko
- drożdże świeże 5 gr
- 2 łyżki cukru
- nadzienie (powidła ulubione, kostki czekolady)
- cukier puder do posypania
- jajko do posmarowania
wykonanie:
- drożdże i cukier rozpuszczamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody lub mleka, odstawiamy na 5-10 min aż ruszą
- z mąki, posiekanej margaryny, jajka, śmietany i rozpuszczonych drożdży szybko zagniatamy ciasto (jeśli w malakserze to końcówką do ciasta kruchego, nie hakiem do drożdży)
- wałkujemy na grubość 4-5mm, spodem do tortwnicy wycinamy okrąg, tworzymy osiem trójkątów, przy podstawie nakładamy nadzienie, zawijamy,
- można (ale nie trzeba) pozwolić im chwilę wyrosnąć (10-15 min) wychodzą wtedy większe i bardziej napompowane
- smarujemy roztrzepanym jajkiem
- pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia (ok 15 minut)
- na koniec posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz