takie przepisy umieszczam z myślą o moich synach, żeby sobie gotowali gdzieś tam we Wrocku i w Krakowie .. ta grochówka jest błyskawiczna, godzinę i gotowa. Przepis podaję łopatologicznie:
składniki:
- groch łuskany połówki - jedno opakowanie 400-500gr
- cebula 1 duża lub 2 małe
- czosnek 2 ząbli
- marchewka 2 duże,
- opcja : 1 pietruszka, ćwiartka selera, kawałek pora
- ziemniaki 3 sztuki
- kiełbasa 2 sztuki ewentualnie też trochę wędzonego boczku, szyneczki czy co tam mamy w lodówce (parówki się nie nadają) - bez kiełbasy też wyjdzie, wtedy będzie wegetariańska
- sól , pieprz kilka ziarenek, ziele angielskie 4 ziarenka, 2 liście laurowe
- majeranek 2 - 3 łyżki, (opcja: cząber mała łyżeczka)
wykonanie:
- kroimy w kostkę cebulę i mięsa, wrzucamy na spód rozgrzanego garnka (można dodać 2 łyżki oleju jeśli miesko mamy niezbyt tłuste) - podsmażamy aż cebula się zeszkli, na koniec na minutę wrzucamy pokrojony czosnek niech odda aromat
- wsypujemy groch , zalewamy wodą ok 2,5 litrów, wrzucamy przyprawy oprócz majeranku liście laurowe , ziele angielskie i pieprz i czekamy aż się zagotuje
- w tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki i pora kroimy w kostkę, pozostałe albo w małą kostkę albo ścieramy na tarce (ja wolę starte) - wrzucamy to wszystko do gotującej wody i solimy (2 łyżeczki na początek,, można potem doprawić ale bez przesady)
- od tej pory wszystko gotuje się ok. 30-40 minut. - tak, żeby groch był miękki (mieszamy od czasu do czasu, bo groch lubi przylegać do spodu garnka)
- na sam koniec - minutę przed wyłączeniem dodajemy majeranek i mieszamy (jeśli dodamy wcześniej to gorzknieje ) i gotowe
uwaga: jeśli zamiast grochu dodamy soczewicę i z warzywami wrzucimy pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego wyjdzie nam ciekawa zupa soczewicowa (w tym przypadku kiełbaski można sobie darować) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz