skladniki ciasto:
- 250 g masła, schłodzonego
- 250 g mąki pszennej
- 120 g mielonych migdałów
- 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
- 120 g cukru pudru
- cukier wanlinowy
wykonanie ciato:
- jajka zagotować, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez sitko.
- składniki na ciasto kruche szybko zagnieść i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachą. Kazdy krążek (5) piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do lekko złotego koloru. Wyjąć, wystudzić.
- 4 białka
- 100 g cukru pudru
- 200 g przetartej przez sitko marmolady morelowej
- 4 białka i cukier puder umieścić w miseczce. Umieścić ją na garnuszku z parującą wodą , ubić do powstania sztywnej, gęstej piany. Dodać marmoladę i dalej ucierać aż do uzyskania pulchnego, sztywnego kremu - posmarować i przełożyć wszystkie warstwy oprócz wierzchu
lukier na wierzch:
- 200 g cukru pudru
- 120 g przetartej przez sitko marmolady morelowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- Składniki połączyć, rozetrzeć na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać soku z cytryny/pomarańczy. Jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru i ponownie rozetrzeć. Wylać na wierzch
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz