składniki spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 130 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
składniki pianka:
- 6 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
wykonanie:
- składniki na spód szybko zagnieść, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x35cm) podpiec nz złoty kolor w 180 stopniach ok 15 minut
- w tym czasie wyrobić masę serową miksując w kolejności: ser, jaja, cukier, budynie, mleko
- wylać masę na spód i piec kolejne 45 minut
- pod koniec pieczenia ubić białka na końcu ubijania dosypując cukier
- wyłożyć białka na sernik, dopiec jeszcze 15 minut w zmniejszonej do 150 stopni temperaturze.
- po tym czasie wyciągnąc sernik z pieca i odstawić do wystudzenie - powinny pojawić się kropelki skarmelizowanego cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz