- polędwiczki wieprzowe lub indycze
- 2 cebule
- masło 100 gr
- bulion szklanka
- śmietana 50-100 gr
- opcjonalnie mąka do zagęszczenia - łyżka
- sól pieprz papryka
wykonanie:
- polędwiczki rozbijamy, traktujemy solą i pieprzem
- w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka
- gcy cebula zczyna się złocić wkładamy polędwiczki i obsmażamy na złoto z obu stron
- zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości
- do śmietany dodajemy odrobinę sosu (ewentualnie mąkę) mieszamy, wlewamy do garnka intensywnie mieszajac
- po zagotowaniu jeszcze trzymay na ogniu ok 3 minut mieszając, ewentualnie doprawiamy
- podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem
Świetny przepis, chociaż ja nie dodałbym papryki, bo za nią nie przepadam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam