każde curry jest inne, moje też:
składniki:
- dwie podwojne piersi z kurczaka
- szklanka jogurtu lub śmietany (opcja: pół na pół z mleczkiem kokosowym)
- spora cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- skórka z cytryny starta - 2 łyżeczki
- łyżeczka pieprzu cayenne
- po łyżeczce gorczyca, kolendra , kumin rzymski
- opcja:kardamon , goździki
- 3 cm korzenia imbiru startego
- 2 łyżki curry - przyprawy
- łyżka kurkumy
- sól, pieprz
- olej, masło
wykonanie:
- kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i obficie pieprzem (5 min)
- robimy marynatę : ścieramy czosnek i imbir , skorkę z cytryny, dodajemy sok z połowy cytryny i dwie łyżki olleju - w tym marynujemy kurczaka parę minut
- w garnku z żeliwnym dnem albo w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy utłuczone przyprawy i chwilę smażymy, by oddały aromat
- na to wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do pierwszego zrumienienia
- teraz wrzucamy kurczaka razem z marynatą, dodajemy pieprz cayenne, smażymy parę minut, mieszając
- dodajemy jogurt lub śmietanę intenywnie mieszając - gdy sos się zagotuje dodajemy curry i kurkumę
- można dodać sos sojowy lub teryaki
- podawać z ryżem basamati, ostatecznie przyprawiając zieloną kolendrą lub pietruszką (z koperkiem też zagrało)
Proste i pyszne - chociaż ja zawsze wybieram wersję z mleczkiem kokosowym :) jedna z moich ulubionych kuchni - to dzięki niej złapałem kuchennego bakcyla :)
OdpowiedzUsuń